Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Lights, Pieces and Action!

Αλλάξαμε λίγο τη γνωστή φράση από το χώρο του κινηματογράφου (lights, camera, action) για να περιγράψουμε την παρτίδα του Αντώνη Παυλίδη εναντίον του Pultinevicius Paulius. Ο έλληνας GM από την αρχή πήρε την πρωτοβουλία με μία θυσία πιονιού και ως το τέλος κατάφερε να κρατήσει τα κομμάτια του αντιπάλου καθηλωμένα. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές στιγμές, πριν αναλύσουμε την παρτίδα.

Χαρακτηριστικές στιγμές της παρτίδας

Θυσία πιονιού στο ε6
Τα λευκά θυσιάζουν το πιόνι με την κίνηση ε5-ε6 προκειμένου να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των κομματιών της πλευράς του βασιλιά, αλλά και να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες που δημιουργούνται στην πιονοδομή του μαύρου.
Τα λευκά με την κίνηση c4 εμποδίζουν την ενεργοποίηση του πύργου των μαύρων.
Μόλις παίχθηκε η κίνηση c4 προκειμένου να εμποδίσει τον ερχομό του πύργου στο δ5. Η ιδέα παραμένει η ίδια: ο αξιωματικός ζ8 και ο πύργος στο θ8 παραμένουν θεατές!
Στρατηγική κυριαρχία. Ο Αξιωματικός στο ζ8 και ο πύργος στο θ8 είναι εκτός παιχνιδιού.
Η στρατηγική μάχη έχει κριθεί οριστικά! Πλέον ο αξιωματικός στο ζ8 και κατά συνέπεια ο πύργος στο θ8 μόνο με θυσία (π.χ. Αζ8xθ6) μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Σύντομη ανάλυση της παρτίδας

1 σκέψη για το “Lights, Pieces and Action!”

  1. Εξαιρετική παρτίδα από τον Αντώνη Παυλίδη και πολύ ενδιαφέρουσα αντιμετώπιση της καρο-καν! Περιμένουμε να δούμε ακόμα περισσότερες καλές παρτίδες στην Ά εθνική!
    Να πούμε ότι στην Ά εθνική φέτος παίζουν και παίχτες του Συλλόγου μας: τα αδέρφια Γιούτσου (δανεικοί στην ΦΟΝ. Ηρακλείου-Επικοινωνία), ο Νικόλας Τεπελένης (δανεικός στον ΑΣΟ Αιγείου), αλλά και αρκετοί φίλοι και γνωστοί, όπως ο παλιός μας συμπαίκτης Δημήτρης Μαυρουδής (με τον ΣΣ Λάρισσας), ο περσινός προπονητής του Συλλόγου Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης, ηγέτης του ΣΟ Καλλιθέας και πολλοί άλλοι. Οι αγώνες μεταδίδονται ζωντανά (οι 6 πρώτες συναντήσεις) στο: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/47th-greek-team-championship-2019#live

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.