Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Blindfold training

Philidor playing blindfold chess
O Magnus αντιμέτωπος με δέκα αντιπάλους σε αγώνα blindfold!

Αν ο Magnus μπορεί να το κάνει με δέκα αντιπάλους ίσως μπορείτε και εσείς! Αν όχι σε αυτό το επίπεδο, αλλά έστω σε μία σκακιέρα με λίγα κομμάτια! Ένα μικρό πείραμα λοιπόν για σήμερα!

Δείτε τη σκακιέρα – είναι χωρίς τα κομμάτια- και προσπαθήστε να τα τοποθετήσετε νοερά στις θέσεις που ορίζεται. Στη συνέχεια δοκιμάστε να λύσετε (πάντα νοερά) το πρόβλημα που σας δίνεται. Είναι μία σπουδή με θέμα τα φινάλε πιονιών, οπότε όσοι έχετε και λίγη γνώση επί του θέματος σίγουρα θα σας είναι πιο εύκολο.

Το σημαντικό είναι να μείνετε συγκεντρωμένοι! Αν κάποιοι από εσάς το θελήσετε, μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με τη μορφή σχολίων στην άσκηση! Παραδείγματος χάριν ποιες βαριάντες είδατε, πόση ώρα χρειαστήκατε για να φτάσετε στη λύση, αν σας βοήθησε κάποια γνώση που είχατε κ.α.

Η λύση θα προστεθεί αύριο, εκτός και αν κάποιος την υποδείξει στα σχόλια του!

Λευκά: πιόνι στο b7, Βασιλιάς στο g6 (b7, Kg6) // Μαύρα: πιόνι στο a3, Βασιλιάς στο a1 (a3, Ka1)

4 σκέψεις στο “Blindfold training”

 1. 1.Ρζ5
  αν δεν παίξει α2 νικαμε ευκολα φέρνοντας των βασιλια
  αν 1… α2 2.Ρε4 Ρβ1 3.β8=Β+ Ρα1 4.Βα7 Ρβ1 (ή Ρβ2 ειναι το ιδιο) 5.Ββ6+ Ρα1 (αν παει στην γ στήλη απλα δινει σαχ απο την γ στηλη πλησιάζοντας) 6.Βα5 Ρβι 7.Ββ4+ Ρα1 8.Βγ3+ Ρβι 9.Ρδ3 α1=Ι (αν 9… α1=Β 10.Βγ2#) 10.Βα3 και ειναι zugzwang επειδη εχει να παιξει μονο 10… Ιβ3 οπου 11.Ββ3+ 1-0 ή 10…Ιγ2 οπου 11. Ββ3+ Ρα1 12.Βγ3+ Ρα2 13.Βγ2+ 1-0 (δεν τρωμε πιο πριν για να μην ειναι πατ).

   1. Κατ’ αρχάς, συγχαρητήρια για τη συμμετοχή! Σωστή είναι η βαριάντα και σωστή είναι η διαίσθηση σου ότι υπάρχει ένας πιο σύντομος δρόμος για τη νίκη. Δες τη λύση που προτείνεται ως βέλτιστη. Χρονομέτρησες τον εαυτό σου μέχρι να βρεις τη λύση; Σε βοήθησε κάποια προηγούμενη γνώση ή ήταν απλά brute force calculation;

  1. Καθαρο μετρημα ηταν.Ισως με βοηθησε η σκεψη γιατι ο βασιλιας να ξεκιναει απο η6 και οτι ο πιο συντομος δρομος προς τον αλλον βασιλια τον οδηγει στο δ3.Ειναι ομως πιο γρηγορη η λυση με Βθ2 γιατι αν βγαλει Ιππο ποσες κινησεις θελει για να τον φαει?

  Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.