Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

The Firebird

Lev Polugaevsky

Tο θέμα μας σήμερα είναι η δημιουργικότητα, η ικανότητα δηλαδή των παικτών να παράγουν νέες ιδέες πάνω στα συστήματα που παίζουν. Αφορμή στάθηκε μία συνέντευξη του νεαρού Daniil Dubov, ενός από τους πιο δημιουργικούς παίκτες της σημερινής γενιάς κορυφαίων σκακιστών, αλλά και η κυκλοφορία του βιβλίου του Vladimir Tukmakov ” Modern Chess Formula: The powerful impact of engines” που ξεκινά με αναφορές στο χθες, στον τρόπο δηλαδή που προσέγγιζαν το σκάκι οι παίκτες της δικής του εποχής. Είχα την ευκαιρία να δω τις πρώτες σελίδες και πραγματικά με εντυπωσίασε η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ρώσο L. Polugaevsky και τον Φιλιπινέζο GM E. Torre πάνω σε μία βαριάντα της Σλαβικής.

Botvinnik Slav
Η θέση για την οποία κάνει λόγο ο Ρώσος GM

Δείτε πώς περιγράφει ο Lev Polugaevsky τη στιγμή της δικής του δημιουργίας. Κάνει μία αναφορά σε ένα μυθικό πουλί, τον Φοίνικα (The Firebird), που συναντάται σε ιστορίες-παραμύθια με μακρινά ταξίδια από τα οποία ο ήρωας επιστρέφει πίσω φέρνοντας μαζί του ένα μεγάλο βραβείο.

“Ανέλυσα τη σωστή διάταξη στην βαριάντα Botvinnik για περίπου δύο εβδομάδες με κίνδυνο να χάσω πολύτιμο χρόνο στην προετοιμασία μου για το ματς εναντίον του Mecking (1977). Και το ρίσκο απέφερε καρπούς! Μία άγρυπνη βραδιά καθώς ήμουν αφοσιωμένος στο έργο μου, κυριολεκτικά ανατρίχιασα καθώς αισθάνθηκα ότι είχα συλλάβει το μυθικό Φοίνικα: μία εντελώς νέα ιδέα είχε γεννηθεί. Δεν χρειάστηκε στο συγκεκριμένο ματς, αλλά οι αναλύσεις σε χαρτί παρέμεναν εκεί, μέσα στα πράγματά μου, για πάνω από τέσσερα χρόνια!” – Polugaevsky

Η μετάφραση είναι δική μου από το προαναφερθέν βιβλίο του Tukmakov.

Σίγουρα ένα πολύ διαφορετικό αίσθημα από αυτό της σημερινής εποχής, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού έχουμε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλες τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.