Αν και ο τίτλος εκθειάζει τις δυνατότητες που έχει η Ινδική του βασιλιά, και σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει και τη γνώμη του γράφοντος, ωστόσο μάλλον θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμη ένα ακόμη επίθετο: δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη στο χειρισμό της.
Οι σκακιστές που έζησαν την εποχή του Κασπάροβ και αργότερα του Τοπάλοβ σίγουρα αντιλαμβάνονται αυτή την ιδιαίτερη σχέση με το άνοιγμα. Κατά κάποιο τρόπο ο Κασπάροβ μας συνέδεε με τη σκακιστική κουλτούρα των προηγούμενων δεκαετιών, όπου κυριαρχούσαν ονόματα όπως ο Geller, o Bronstein, o Fischer και πολλοί άλλοι. Στις ιδέες των ανθρώπων αυτών έβλεπες ένα ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο σκέψης, καθώς πολλές θέσεις είναι δύσκολο να κριθούν ακόμη και από υπολογιστές. Καταλάβαινες ότι έπρεπε να κατανοείς σε βάθος το στρατηγικό παιχνίδι, σε συνδυασμό με την τακτική εγρήγορση, γιατί πάντα εμφανίζονται ευκαιρίες!
Η σημερινή μας ανάρτηση λοιπόν είναι αφιερωμένη στην Ινδική του βασιλιά. Διάλεξα τρεις παρτίδες, δύο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ομάδων στην Αστάνα του Καζακστάν και μία από τον 2ο γύρο του τουρνουά στο Βαρδάρη.
Lei T. vs Assaubayeva B.- A beautiful queen sacrifice
Η πρώτη είναι η όμορφη θυσία βασίλισσας για τρία κομμάτια της Lei Tinjie εναντίον της Assaubayeva Bibisara. Στην πράξη η παίκτρια με τα μαύρα ποτέ δεν είχε καμία τύχη. Στα σχόλια υπάρχει και μία δεύτερη όμορφη παρτίδα της Lei, η οποία φαίνεται ότι έχει εντρυφήσει στα σχέδια αυτού του συστήματος με 6. h3 (The Makagonov variation)
Karjakin vs Amin – a possible pawn avalanche!
Στη δεύτερη παρτίδα ο Karjakin εξηγεί την παρτίδα του με τον Amin και τον 2ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ομάδων. Ο μαύρος σε κάποιο σημείο είχε την ευκαιρία που έψαχνε…
GM vs Amateur
Η τρίτη παρτίδα είναι από το τουρνουά του Βαρδάρη και τον 2ο γύρο. Μοιάζει αρκετά με την πρώτη παρτίδα που δείξαμε, καθώς ο μαύρος γρήγορα βρέθηκε σε μία παθητική πιονοδομή και ο λευκός είχε όλη την άνεση για να κερδίσει με όποιο τρόπο ήθελε. Φυσικά σ’ αυτό συνέβαλε και η μεγάλη διαφορά στη δυναμικότητα των δύο παικτών.