Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Like a sitting duck & Opening Trends in the King’s Indian!

SIS_logo

Τις τελευταίες ημέρες στο Tata Steel 2021 παίχθηκαν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρτίδες για την Ινδική του Βασιλιά και φυσικά έγινε μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο προσέγγισης του ανοίγματος ιδιαίτερα από τον Fabiano Caruana. Η καλύτερη εκδοχή των πραγμάτων μου φάνηκε η θέση του IM Sagar Shah και του καναλιού Chessbase India για τη δουλειά που γίνεται πίσω από τους προβολείς από τους βοηθούς των κορυφαίων σκακιστών. Δείτε πώς ο Wojtaszek (ο λευκός στην πρώτη παρτίδα) στην ουσία πέρα από το ψυχολογικό σοκ είχε να αντιμετωπίσει και την εξαιρετική προετοιμασία του Caruana.

Η στιγμή του ψυχολογικού σοκ!

Η δουλειά του “δεύτερου”

Duda vs J.van Foreest

Στη δεύτερη περίπτωση ο Ολλανδός σκακιστής έρχεται αντιμέτωπος -όπως θα δείτε και στο βίντεο της συνέντευξης – με μία θέση που ο αντίπαλός του δεν την έχει ξαναπαίξει. Μπορεί να συνεχίσει με τον τρόπο που έχει παίξει ο ίδιος τη θέση κι άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά αυτό μάλλον θα επέτρεπε στον Duda να δείξει την προετοιμασία που έχει κάνει, οπότε αποφασίζει να θυσιάσει αρχικά ένα κεντρικό πιόνι (το ε5) για κάποιο αντάλλαγμα, χωρίς όμως να είναι απολύτως σαφές αν αυτό είναι επαρκές ή όχι!

Ειλικρινής και θαρραλέος!

Το ρίσκο απέδωσε και με το παραπάνω! Η θέση που τελικά προέκυψε ήταν αρκετά ευνοϊκή για τα μαύρα, όπως θα δείτε και από την ανάλυση που δημοσίευσε ο P. Doggers για το chess.com.