Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Keeping the equilibrium

Εισαγωγή

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι λεπτομερειών και στιγμιαίων αντιδράσεων, οπότε δεν είναι εύκολο να βρεις αυτή την ισορροπία που χρειάζεται για την επιτυχία. Ένα μεγάλο μέρος της σκακιστικής προπόνησης χρειάζεται να αφορά και αυτό το κομμάτι, το οποίο πέρα από τη βελτίωση ορισμένων πραγμάτων που έχουν σχέση με το σκάκι (π.χ. μέτρημα με ακρίβεια υπό πίεση) μπορεί να αφορά και ψυχολογικά θέματα ή θέματα σωματικής αντοχής κ.ο.κ.

Έπειτα από αυτή τη μικρή εισαγωγή δείτε τα δύο επόμενα διαγράμματα. Ποια είναι η διαφορά;

Η σκακιστική βελτίωση

Η θέση είναι από τη χθεσινή παρτίδα του Α. Μπέμπη. Είναι κερδισμένη για τα λευκά, αρκεί να αποφασίσει σωστά με λίγο χρόνο στη διάθεσή του. Επέλεξε το Ρβ2 αφήνοντας τον πύργο στο δ1, έχοντας υπολογίσει ότι αν π.χ. 32…Qxd1, 33. Bxd7+ Kb8 και 34. Ba4 winning. Η αντίπαλός του, η Κιούση Παναγιώτα, μία ταλαντούχος νεαρή σκακίστρια, εντόπισε αμέσως το πρόβλημα!

Black to play and win!

32…Rxe6! (first) 33. fe6 Qxd1 34. ed7+ Kc7 and Black has a winning position! A complete turn around.

Οπότε τώρα επανέρχομαι στις αρχικές παρατηρήσεις:

α) μέτρημα με ακρίβεια υπό πίεση – σίγουρα είναι μία καλή σκέψη!

β) Η διαχείριση του χρόνου γενικότερα και η αποφυγή της πίεσης, ειδικά αν δεν είσαι ιδιαίτερα ψύχραιμος είναι μία ακόμη σκέψη!

γ) Επειδή στην παρτίδα ο Αλέξανδρος είχε να αντιμετωπίσει μία “ενοχλητική” βασίλισσα αντιλαμβάνομαι γιατί διάλεξε εκείνη τη στιγμή να αποφύγει κι άλλα σαχ με τη βασίλισσα και άφησε τον πύργο. Είδε μία βαριάντα που κερδίζει, απέφευγε τα “ενοχλητικά” σαχ, να η δικαίωση! Ωστόσο σχεδόν ποτέ δεν είναι τόσο εύκολο! Ο πρώτος του προπονητής, ο Βασίλης ο Παργινός έχει ένα πολύ ωραίο άρθρο για το πόσο επικίνδυνο κομμάτι είναι η βασίλισσα, ιδιαίτερα στην άμυνα! Συν το ψυχολογικό κομμάτι του να μην ξεχνάμε ποτέ τον αντίπαλό μας, γιατί θα κάνει τα πάντα να αποφύγει την ήττα!

δ) Να προσθέσω τέλος και το κομμάτι της σωματικής διαχείρισης που έχει να κάνει με την φυσική κατάσταση, γιατί οι σκακιστές είναι και αθλητές. Αν θέλετε να χάσετε κιλά χωρίς καν να κινείστε, το σκάκι σας προσφέρει μία καταπλητική ευκαιρία!

Συμπέρασμα

Η σκακιστική βελτίωση λοιπόν δεν είναι ποτέ τόσο απλή. Χρειάζεται κάποιος είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια κάποιου προπονητή να δει τι δεν πάει καλά και να το διορθώσει σε κάποιον από τους παραπάνω τομείς!