Πολλοί γονείς αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποια ομάδα/σύλλογο ως μία ακόμη απογευματινή δραστηριότητα μέσα στις τόσες άλλες. Με το σημερινό άρθρο θα θέλαμε να προσπαθήσουμε να σας πείσουμε πως το σκάκι αξίζει μία αντιμετώπιση λίγο καλύτερη, αφού έχει να προσφέρει στο παιδί πολλά οφέλη που δεν γίνονται πάντα αντιληπτά και όχι από την αρχή.
Κατ’ αρχάς, η ενασχόληση με το σκάκι ως παιχνίδι είναι από μόνη της μία μορφή ικανοποίησης, αφού στα παιδιά αρέσουν τα παιχνίδια. Είναι στη φύση τους να παίζουν και αυτό πολλές φορές είναι αρκετό.
Από εκεί κι έπειτα, κυρίως επειδή έτσι είναι η φύση του παιχνιδιού, ωθεί τα παιδιά στο να παίρνουν αποφάσεις για τις οποίες τα ίδια είναι υπεύθυνα. Δεν μπορούν να κατηγορήσουν κανέναν άλλο παρά τον εαυτό τους για οτιδήποτε συμβεί στη διάρκεια μίας παρτίδας σκάκι. Κατά συνέπεια, το σκάκι μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο τρόπο (συναισθηματικής/ψυχολογικής) ωρίμανσης των παιδιών.
Πέρα όμως από την όποια αυτοπεποίθηση φέρνει η νίκη, πέρα από την όποια ανάλυση των αδυναμιών μας σε περίπτωση μίας ήττας, ικανοποιείται μέσα από το σκάκι και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό· και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη να είμαστε δημιουργικοί. Όπως έχει δειχθεί μέσα από έρευνες ο εγκέφαλος ενός σκακιστή χρησιμοποιεί τις περιοχές εκείνες που είναι συνδυασμένες με την έμπνευση, την αναγνώριση προτύπων (μνήμη) και τέλος την επίτευξη των στόχων.
Μέσα λοιπόν από την εκπαίδευση των παιδιών στο σκάκι ικανοποιούνται πολλά από τα παραπάνω. Πρόκειται για ένα άθλημα που μπορεί να προσφέρει στα παιδιά μία ολοκληρωμένη εμπειρία σε κάθε επίπεδο.