Ένα μεγάλο μέρος της σκακιστικής ικανότητας είναι η ανάκληση τυπικών μοτίβων – ιδεών που επιτρέπουν στο σκακιστή να παίρνει γρήγορα αποφάσεις και να κατευθύνει καλύτερα το παιχνίδι του. Μία τέτοια τυπική ιδέα είναι η κλασική θυσία του αξιωματικού στο θ7 (υπάρχει και η παραλλαγή με τη διπλή θυσία), ώστε να ανοίξει η θέση του αντίπαλου βασιλιά και στη συνέχεια ίππος και βασίλισσα συνήθως να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα.
Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που κάνουν κάποιον να σκεφτεί ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και πέρα από την ύπαρξη του αξιωματικού στη διαγώνιο (β1-θ7), απαιτείται ένα πιόνι στο ε5 (που απομακρύνει τον ίππο από το ζ6 και δίνει χώρο στα λευκά κομμάτια), η δυνατότητα του ίππου να έρθει από το ζ3 στο η5 και από εκεί κι έπειτα η λευκή βασίλισσα ή κάποιος πύργος να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα με κινήσεις όπως (Βδ1-θ5, Βδ1-η4) κ.ο.κ.
Δοκιμάστε αν θέλετε να μετρήσετε πώς κερδίζει ο λευκός στη συγκεκριμένη θέση, η οποία δεν είναι εντελώς τυπική, γιατί ιδανικά ο λευκός έχει και τον μαυροτετράγωνο αξιωματικό, για να κρατάει τον ίππο που έρχεται στο η5 και να έχει και ορισμένες επιθέσεις εξ αποκαλύψεως αν τυχόν ο βασιλιάς, μετά την αποδοχή της θυσίας στο θ7, κινηθεί προς το θ6. Ωστόσο εδώ θα δείτε ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του! Χρησιμοποιήστε το link για να παίξετε τη θέση εναντίον του υπολογιστή.
Περισσότερη εξάσκηση στο lichess.org
Αν θέλετε να δοκιμάσετε λίγο ακόμη τις δυνάμεις σας ακολουθήστε τον σύνδεσμο από τη σελίδα Greek Gift Practice στο lichess.org