Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

“Τα βήματα προς την κορυφή”

Σε ένα προηγούμενο άρθρο (στη σελίδα μας στο Facebook) αναφερθήκαμε στην επιτυχημένη παρουσία του αθλητή του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών, Λευτέρη Μπούτικου στο τουρνουά Βαρδάρης 2024 όπου κατετάγη 11ος στη συνολική κατάταξη με 4.5 βαθμούς σε 7 αγώνες και πρώτος στην κατηγορία U16, με συνολικό όφελος 97.6 μονάδες elo.

Συγχαρητήρια Λευτέρη και από εδώ για την επιτυχία! Συγχαρητήρια και στους δικούς του ανθρώπους που τον στηρίζουν σε αυτή του την προσπάθεια! Θα δούμε παρακάτω μερικές διδακτικές, αλλά και ενδιαφέρουσες στιγμές από τις παρτίδες του.

Γύρος 1ος, Boutikos vs Madebrink

Ο Λευτέρης έχασε τελικά την παρτίδα, αλλά μετά το άνοιγμα είχε τη θέση του διαγράμματος. Πώς πρέπει να παίξει για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη υπεροχή.

Σημείωση: Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να μετακινείτε τα κομμάτια, για να ψάξετε, αν θέλετε, για τη λύση και πατώντας το εικονίδιο της μηχανής βλέπετε ποια είναι η καλύτερη κίνηση. Μετά από κάθε διάγραμμα υπάρχει ένας σύντομος σχολιασμός με ό,τι πιστεύουμε πώς είναι το διδακτικό στοιχείο της κάθε θέσης.

Ο Λευτέρη έπαιξε 11. Bb3 που δεν είναι κακή κίνηση από μόνη της, αλλά καλύτερο φαίνεται το 11. b3 (υποστηρίζει τον αξιωματικό) και σε περίπτωση που ο μαύρος επιμείνει στην ιδέα του να παίξει 11…Bg7, τότε 12. a4 με ιδέα 13. Ba3 και ο μαύρος είναι σε δυσχερή θέση.

Γύρος 5ος Valsamis vs Boutikos

Αυτή ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα μάχη από πολλές πλευρές. Ο Λευτέρης μετά το άνοιγμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, αλλά κάποια λάθη του αντιπάλου του, τού επέτρεψαν να ισοφαρίσει, ίσως και να διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Η θέση είναι μετά την 22η κίνηση του λευκού (dxe4). Πώς θα συνεχίζατε με τα μαύρα;

Ο Λευτέρης επέλεξε το σαχ με 22…Bc5+ και προσπάθησε να παίξει ενάντια στον αντίπαλο βασιλιά. Νομίζω ότι ήταν προτιμότερο να επιλέξει τη στρατηγική υπεροχή που του έδινε η αλλαγή στο ζ4 με 22…Bxf4 23. Bxf4 gf4 24. Rxf4 και 24…Ne5. Ο ίππος στέκεται καλά στο e5, ενώ και η πιονοδομή είναι υπέρ του μαύρου. Βέβαια μετά από αρκετές περιπέτειες η παρτίδα έληξε υπέρ του Λευτέρη. Το επόμενο διάγραμμα είναι από τη συγκεκριμένη παρτίδα όπου ο μαύρος βασιλιάς έχει οργανώσει στην ουσία ένα δίκτυο ματ, για να βγάλει από την μέση τον αντίπαλό του!

Ο λευκός πύργος μόλις έδωσε σαχ στο δ1. Πώς θα συνεχίσετε;

Γύρος 6ος Rahmanidis vs Boutikos

Και εναντίον ενός πολύ καλού αντιπάλου (elo 2302 και FM) o Λευτέρης έδειξε ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός. “Πιάνουμε” την παρτίδα μετά την 61η κίνηση του Λευκού (61. Bf1) όπου ο μαύρος απάντησε με 61…Bb5 που δυστυχώς χάνει. Είχε όμως την ευκαιρία για κάτι καλύτερο! Μπορείτε να το βρείτε;

Ξεκινάμε με την αλλαγή των αξιωματικών 61…Bxf1 62. Kxf1 και μετά παίζεται η δύσκολη κίνηση 62….a5! Αν ο λευκός κόψει 63. bxa5, τότε υπάρχει ένα ασφαλές μπλοκάρισμα με 63…Nb8! Ο λευκός δηλαδή δεν έχει τρόπο να περάσει στην παράταξη του μαύρου. Ο βασιλιάς θα παίζει μεταξύ των τετραγώνων η6 και θ6 με ισοπαλία. Αν παίξει 63. b5, τότε 63…Nb8 και στο 64. Bd6 a4! και ο μαύρος κερδίζει! Μία χαμένη ευκαιρία, αλλά φαντάζομαι η πίεση χρόνου θα έπαιξε κάποιο ρόλο.

Γύρος 7ος Boutikos vs Kyparissopoulos

Η θέση είναι από τον 7ο γύρο του τουρνουά. Ο λευκός μόλις έπαιξε την κίνηση 15. Na2, η οποία σύμφωνα με τον υπολογιστή δεν είναι η καλύτερη. Βέβαια, όλα αυτά με την ασφάλεια του μηχανήματος. Στην παρτίδα γρήγορα ο μαύρος βρέθηκε σε μία θέση με λιγότερο υλικό. Αν έχετε τον χρόνο ή τη διάθεση προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα συνεχίζατε.

Παίχθηκε η κίνηση 15…e4! στην οποία ο Λευτέρης απάντησε με αντεπίθεση 16. Nb4 Nxb4 17. ab οπότε ο μαύρος πρέπει να διαλέξει…

Το δύσκολο είναι να αφήσει τη βασίλισσα ή να την μετακινήσει;

Ο Μαύρος έπαιξε “λογικά” τη βασίλισσα στο γ4 και μετά από 18. b3 Qxb4 19. Ra4 Qb5 20. Nc3 Qe8 21. Nxe4 ο λευκός ήταν ένα πιόνι και κερδισμένη στην ουσία θέση.

Το δύσκολο ήταν να επιλέξει να θυσιάσει τη βασιλισσά του με 17…exf3! 18.Rxa6 fxe2 19. Re1 bxa6 20. Rxe2 Bb7, όταν ο μαύρος έχει αρκετό αντάλλαγμα.

Το συγκεκριμένο τουρνουά τελείωσε και η επιτυχία του Λευτέρη είναι αδιαμφισβήτητη. Τα μελλοντικά βήματα επιβάλλουν ωστόσο την προσεκτική ανάλυση των παρτίδων για να αναδειχθούν οι αδυναμίες και αυτές όσο γίνεται να διορθωθούν. Με αυτό το πνεύμα του συναγωνισμού και της διάθεσης να βελτιώνεται κανείς διαρκώς μπορεί κανείς να ελπίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν.