Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ανοικτό Πρωτάθλημα Ιωαννίνων – 2ος γύρος

chess pieces

Δύο ενδιαφέρουσες στιγμές από τον 2ο γύρο του πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Σύλλογο Ιωαννιτών Σκακιστών. Στην πρώτη ο Δημήτρης ο Καίσαρης με τυπικό τρόπο πετυχαίνει μία γρήγορη νίκη εναντίον του Φεγγουλάκη Ορέστη. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και ο Αλέξανδρος Μπενάτσης το επιβεβαίωσε με μία ακόμη δροσερή μινιατούρα πάνω στην ίδια θέση και με παραπλήσιο τρόπο.

Η δεύτερη ενδιαφέρουσα στιγμή είναι από τον 4ο γύρο του Πρωταθλήματος των Ελπίδων ανάμεσα στις Γιαννοπούλου Άλκηστη και Τραχανά Μαρία. Τα λευκά στο διάγραμμα που ακολουθεί έπαιξαν 1. Ββ3. Ποια δυνατότητα έχουν τα μαύρα;

Ένας βασικός κανόνας, πριν παίξουμε την κίνησή μας, είναι να αναρωτηθούμε ποια είναι η απειλή του αντιπάλου και πόσο ισχυρή/αληθινή είναι!

Η Άλκηστη (πιθανά) αγνόησε την απειλή και επέτρεψε το 1… Β:ζ1+ 2. Ρ:ζ1 Ι:δ2+ διπλή επίθεση σε βασιλιά και βασίλισσα και έπειτα από 3. Ρε1 Ι:β3 4. Π:β3 έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος του πλεονεκτήματος που είχε.

Κατά συνέπεια, και τα δύο κορίτσια, μπορούν να κρατήσουν τη δεδομένη στιγμή α) ώστε να εμπεδώσουν την ιδέα του τακτικού χτυπήματος (διπλή επίθεση) και
β) το κυριότερο, να αναρωτηθούν σχετικά με τον τρόπο που σκέφτονται λίγο πριν επιλέξουν την κίνησή τους. Μέσα από μία τέτοια διαδικασία μπορούν να βελτιώσουν συνολικά το παιχνίδι τους!