Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών- Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλεων

Αφίσα του τουρνουά

Στο 1ο Ευρωπαϊκό σκακιστικό πρωτάθλημα, που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ένωσης (ECU), συμμετείχε ο Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών (την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023) με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών. Η δράση αυτή ήταν μία καλή ευκαιρία για να προβληθεί η πόλη μας, αλλά και να τονωθεί η σκακιστική δραστηριότητα στην περιοχή μας.

Το αγωνιστικό πλαίσιο

Επιλέχθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου να δημιουργηθούν δύο τετραμελείς ομάδες στις κατηγορίες Open και U12, οι οποίες αγωνίστηκαν σε ένα ελβετικό τουρνουά εννέα γύρων, με χρόνο σκέψης 10’ + 3’’. Το τουρνουά ήταν υβριδικής μορφής, δηλαδή οι ομάδες της κάθε πόλης αγωνίστηκαν σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα με ατομική χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή συνδεδεμένου στο Διαδίκτυο, αλλά και με την φυσική παρουσία των διαιτητών της διοργάνωσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων υπήρχε δαδικτυακή μετάδοση εικόνας από όλες τις πόλεις. Προφανώς ο καιρός της πανδημίας έχει αφήσει το στίγμα του και στο σκάκι, καθώς πια τέτοιου τύπου αγώνες προτιμώνται, καθώς περιορίζεται το κόστος διενέργειας ενός τουρνουά, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα (τηλεοπτικό) προϊόν που μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά.

Για το λόγο αυτό ήταν απαραίτητη η εύρεση της κατάλληλης αίθουσας η οποία αποφασίστηκε να είναι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας SayWow, επί της οδού Αραβαντινού 12. Πραγματικά ένας εξαιρετικός και μοντέρνος χώρος. Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους της εταιρείας για τη στήριξη (τεχνική και υλική) στη διάρκεια των αγώνων.

Λίγη αγωνιστική δράση

Εξαιρετική εμφάνιση έκανε ο Γιώργος ο Νότσικας στην 4η σκακιέρα της ομάδας των ανδρών. Τοποθετήθηκε εκεί καθώς δεν είχε διεθνές elo. Φανταστείτε τώρα την έκπληξη των αντιπάλων του! Πριν ξεκινήσει η παρτίδα βλέπουν το βαθμό αξιολόγησης (1000 elo, o βαθμός ενός αρχάριου ας πούμε σκακιστή) και περιμένουν μια εύκολη επικράτηση. Στην πορεία ανακαλύπτουν, με δυσάρεστο τρόπο, ότι απέναντί τους έχουν ένα μαιτρ του παιχνιδιού! Ας δούμε πώς ο λευκός παίζει με κλασικές αρχές, κάνει τις αλλαγές κομματιών, για να κερδίσει την παρτίδα στο φινάλε πιονών, το οποίο ξέρει εξ αρχής ότι είναι κερδισμένο!

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο E. Melikhov. Ο Evgeny δραστηριοποιείται στην πόλη μας το τελευταίο διάστημα και είναι ένας εξαιρετικός σκακιστής. Κάλυψε επάξια την πρώτη σκακιέρα. Στην παρτίδα που ακολουθεί έπαιξε με έναν παλιό γνώριμο, τον Lorenz Ramma από την Αλβανία. Οι παλιοί στο σύλλογο ίσως να τον θυμούνται, μαζί με τον Aldin Cela, το Γρηγόρη Σταύρου να παίζει στο σύλλογό μας τη δεκαετία του 1990, τότε που πολλοί από τη γειτονική χώρα, με την αλλαγή των πολιτικών συνθηκών εκεί, ήρθαν στην Ελλάδα. Πάντα είναι ωραίο να βλέπει κανείς φίλους, γνωστούς στο σκακιστικό χώρο. Η κοινωνική διάσταση του παιχνιδιού είναι υπαρκτή και είναι μάλλον κάτι που λείπει από τέτοιου τύπου αγώνες που διεξάγονται διαδικτυακά.

Μία εύκολη σχετικά επικράτηση για τα λευκά μετά από ένα αρχικό λάθος των μαύρων. Προφανώς όσοι έχουν παίξει και στους δύο τύπους παιχνιδιού (με φυσική παρουσία μπροστά σε μία σκακιέρα και διαδικτυακά) αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν λάθη σε διαδικτυακούς αγώνες. Πολλοί παίκτες, μεγαλύτερης ειδικά ηλικίας, δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένοι, υπάρχουν ένα σωρό περισπασμοί και δεν πετυχαίνει κανείς το βαθμό συγκέντρωσης που έχει μία παρτίδα με φυσική παρουσία.

Τις άλλες δύο θέσεις της ανδρικής ομάδας κάλυψε ο Νικόλας ο Τεπελένης (2η σκακιέρα) και ο Μπάσιος Θανάσης (3η σκακιέρα). Η ομάδα μας κατέληξε στην 7η θέση πανευρωπαϊκά και ο Γιώργος ο Νότσικας την 5η θέση στην ατομική κατάταξη. Μία πολύ καλή επίδοση συνολικά, αν σκεφτούμε πως υπήρχαν πόλεις, οι οποίες “κατέβασαν” το βαρύ πυροβολικό τους, δηλ. κορυφαίους επαγγελματίες αθλητές (Grand Maitres, International Maitres), δίνοντας έναν πιο αγωνιστικό τόνο στην όλη διοργάνωση.

Η ομάδα των νέων

Όπως είπαμε και πιο πάνω η επιλογή του Δ.Σ. του Σωματείου ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα με παιδιά έως 12 ετών, προκειμένου να δώσουμε λίγο μεγαλύτερη έμφαση στα τμήματα υποδομών του συλλόγου. Ο συνδυασμός (πιστεύω) ήταν καλός, καθώς τα τρία πρώτα παιδιά (Κων/νος και Ανθία Τζίμα, Παναγιώτης Πατεράκης) έχουν αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια και είναι σε καλό επίπεδο, με αρκετές εμπειρίες για την ηλικία τους, ενώ η τέταρτη σκακιέρα μας (ο νεαρότερος σκακιστής της όλης διοργάνωσης) θα προσπαθούσε για το καλύτερο. Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις ηλικίες τα συναισθήματα είναι εντονότερα, όταν τη χαρά της νίκης διαδέχεται η απογοήτευση της ήττας ή της ανολοκλήρωτης προσπάθειας!

Ακολουθεί η τελευταία παρτίδα της Ανθίας Τζίμα η οποία είχε την ευκαιρία να κερδίσει, αλλά ο αντίπαλός της κατάφερε τελικά να ξεφύγει με ισοπαλία λόγω τριπλής επανάληψης! Η ανάλυση της παρτίδας θα μας επιτρέψει να δούμε λάθη στη σκέψη και στον τρόπο διαχείρισης του παιχνιδιού, αλλά και φιλοσοφικά, πάντα θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι και μας δόθηκε η ευκαιρία να το απολαύσουμε ένα ωραίο πρωινό Κυριακής.

Αποτίμηση Διοργάνωσης – Διαιτησία – Τεχνική Υποστήριξη

Συνολικά ήταν μία εξαιρετικά οργανωμένη σκακιστική δράση για την οποία αισθανόμαστε τυχεροί που συμμετείχαμε. Απόλυτα επιτυχημένη κρίνεται η παρουσία των ομάδων μας και της πόλης μας σε κάθε επίπεδο. Όλα αυτά φυσικά δεν θα ήταν εφικτά αν δεν υπήρχε η δουλειά που έγινε από τον πρόεδρο του σωματείου, κ. Κωνσταντίνο Πανακούλια και το μέλος του Δ.Σ. κ. Πέτρο Τζίμα, ο οποίος ανέλαβε και το βάρος πολλών τεχνικών λεπτομερειών για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Από ό,τι φαίνεται από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Επιτροπής υπάρχει η διάθεση η διοργάνωση να επανέλθει σε ένα εύλογο διάστημα. Στις προτάσεις μας θα ήταν ίσως η δυνατότητα των ομάδων να έχουν αναπληρωματικό ή αναπληρωματικούς παίκτες, καθώς αυτό θα έκανε πιο ενδιαφέρον το τουρνουά, αλλά και δε θα ήταν τόσο δεσμευτικό, αφού σε αυτή τη μορφή του το τουρνουά προέβλεπε την παρουσία των ίδιων αθλητών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα διπλώματα των ομάδων

Το δίπλωμα της ανδρικής ομάδας
Το δίπλωμα της νεανικής ομάδας