Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο ρόλος του “δεύτερου” στο σκάκι.

Carlsen and Nielsen during Tata Steel chess tournament 2019

Είναι σίγουρο ότι πολλοί θα έχετε ακούσει τον όρο “δεύτερος” (second). Πρόκειται για τους παίκτες οι οποίοι έχουν συνάψει μία συνεργασία με έναν από τους κορυφαίους σκακιστές και λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως βοηθοί του. Βοηθοί στην ανάλυση του παιχνιδιού, στην αποκάλυψη αδυναμιών των αντιπάλων του, στην προετοιμασία των ανοιγμάτων ή κάποιας βαριάντας που θα επιλεγεί σε συγκεκριμένη παρτίδα και ένα σωρό άλλα πράγματα, ανάλογα με το επίπεδο συνεργασίας και εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στους δύο. Πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ανθρώπων από το τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν ο P.Nielsen για τον Carlsen και ο R. Kasimdzhanov.

Magnus Carlsen with his father and his second P.H.Nielsen during his match with S. Karjakin.
Magnus Carlsen with his father and his second P.H.Nielsen during his match with S. Karjakin.
F.Caruana with his second R. Kasimdzhanov
F.Caruana with his second R. Kasimdzhanov

Στο site chessbase.com έχουν δημοσιευτεί συνεντεύξεις και των δύο μετά τη λήξη των συγκεκριμένων αγώνων. Ακολουθούν οι σύνδεσμοι των συγκεκριμένων συνεντεύξεων.

a) Inside Team Carlsen

b) “The work of seconds usually remains invisible”

Η αόρατη δουλειά την οποία επικαλείται ο Kasimdzhanov αφορά φυσικά άλλους παίκτες για τους οποίους ίσως δεν μαθευτεί ποτέ ότι συνεργάστηκαν με κάποιο τρόπο με έναν από τους κορυφαίους. Για όποιον έχει περισσότερη διάθεση μπορεί να ακούσει για παράδειγμα τους GM Vallejo Pons και Nils Grandelius να συζητούν τη δική τους συνεισφορά, ο πρώτος ως συνεργάτης του V. Topalov και ο δεύτερος του M. Carlsen.

The perpetual podcast: episode 83 Vallejo Pons

The perpetual podcast: episode 53 Nils Grandelius