Site icon ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ

In true King’s Indian fashion!

Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης

Εκλογές ΚΑΙ σκάκι!

Την επόμενη εβδομάδα -για την ακρίβεια το Σαββατο-Κύριακο των εκλογών, 25 και 26 Μαίου 2019- θα είναι στην πόλη μας ο διεθνής μαίτρ Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης. Θα πραγματοποιήσει στην αίθουσα του Συλλόγου Ιωαννιτών Σκακιστών σιμουλτανέ, το Σάββατο το απόγευμα (5μ.μ) και την Κυριακή (11:30 π.μ.) θα γίνει διάλεξη.

Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης δηλώστε έγκαιρα την συμμετοχή σας στον κ. Αλέξανδρο Μπενάτση. Τηλέφωνο επικοινωνίας:6947627288.

The 6. h3 variation in the King’s Indian

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μία όμορφη νίκη του εναντίον του Super GM David Navara. Παίχθηκε μία βαριάντα της Ινδικής του βασιλιά, που νομίζω ότι ονομάζεται βαριάντα Krasenkow, από τον γνωστό Πολωνό GM που καθιέρωσε την ιδέα αυτή με 6. h3.

Ο στόχος του λευκού είναι να εμποδίσει το εύκολο παιχνίδι του μαύρου στην πλευρά του βασιλιά με …ζ5 κ.ο.κ. Ωστόσο ο έλληνας μαίτρ με μία θυσία κομματιού (δες 11…Nxe4) διέλυσε το κέντρο του αντιπάλου του και έδειξε ακριβώς ποιο είναι το μειονέκτημα της θέσης αυτής: ο λευκός στην προσπάθειά του να εμποδίσει το παιχνίδι του μαύρου χάνει αρκετό χρόνο με κινήσεις πιονιών, με αποτέλεσμα σε ένα πιθανό άνοιγμα της θέσης ο βασιλιάς του να είναι εντέλει εκτεθειμένος και τα κομμάτια του κάπως ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες.

Αν ανοίξετε μια σκακιστική μηχανή στο σημείο μετά τη θυσία του ίππου θα δείτε ότι δίνει πλεονέκτημα στα λευκά, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειριστεί την κατάσταση, πράγμα που φάνηκε εξάλλου από το πόσο γρήγορα κατέρρευσε το παιχνίδι του λευκού. Ο μαύρος “τελείωσε” τη θέση με μία ακόμη ωραία κίνηση 16…Nxg3, η οποία ολοκλήρωσε την επιτυχία του σχεδίου του. Από εκεί κι έπειτα είναι αυτό που συνήθως λέμε “ζήτημα τεχνικής”.

David Navara vs Kourkoulos-Arditis Stamatis

You must activate JavaScript to enhance chess game visualization.

Κούρκουλος – Στρατηγός: Η άλλη όψη του νομίσματος

Πάντως η κατάρριψη αυτή του σχεδίου του λευκού δεν εμπόδισε τον έλληνα μαίτρ να παίξει ο ίδιος την ιδέα του λευκού, λίγους μήνες αργότερα στο πρόσφατο τουρνουά της Κέρκυρας, εναντίον ενός ταλαντούχου νεαρού σκακιστή του Σπ. Στρατηγού. Ο τελευταίος έπαιξε την κίνηση …ζ5 συνεχίζοντας με μία θυσία διαφοράς, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να βρει το παιχνίδι που θα ήθελε.

You must activate JavaScript to enhance chess game visualization.

Makogonov vs Bronstein: Οι κλασικοί ως πηγή έμπνευσης

H τελευταία παρτίδα για σήμερα προέρχεται από την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και είναι η αναμέτρηση ανάμεσα στους Makogonov και Bronstein, όπου μπορούμε να δούμε τον τρόπο που “ερμηνευόταν” η θέση αυτή της Ινδικής την εποχή εκείνη. Εξάλλου τίποτε δεν είναι απολύτως καινούργιο, οπότε έχει ενδιαφέρον να δει κανείς την ιστορική εξέλιξη των ιδεών και έναν από τους κορυφαίους παίκτες της Σοβιετικής Σχολής, τον D. Bronstein. Ήταν μία δύσκολη ποζισιονέλ παρτίδα, όπου εντέλει ο μαύρος έχασε, αλλά αυτό οφειλόταν μάλλον μόνο στη διαχείριση της τελευταίας φάσης από τον Bronstein. Σε επίπεδο παιχνιδιού θέσεων τη στιγμή εκείνη είχε το πλεονέκτημα.

You must activate JavaScript to enhance chess game visualization.

Exit mobile version